Τα πάνω κάτω

Εκδόσεις: Σαββάλας

Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη

Προτεινόμενη Ηλικία:4+ Ετών

 

Μια καλοκαιρινή μέρα, προς το τέλος του Αυγούστου, μέσα στη μέση του κάμπου, στήνεται μεγάλος καβγάς ανάμεσα στα αγανακτισμένα μυρμήγκια και στους φωνακλάδες τζίτζικες.

Τα μυρμήγκια κατηγορούν τα τζιτζίκια ότι μέρα νύχτα δεν κάνουν τίποτα άλλο εκτός απ’ το να τραγουδούν και να τεμπελιάζουν. Επίσης λένε ότι με το τραγούδι τους, ξαγρυπνούν και την άλλη μέρα είναι κουρασμένα και δεν μπορούν να δουλέψουν.

Τα τζιτζίκια αντίθετα πιστεύουν πως μόνο αυτό πρέπει να κάνουν, γιατί ζουν μόνο για ένα καλοκαίρι. Γιατί να δουλέψουν;

Τα μυρμήγκια εξηγούν στα τζιτζίκια ότι σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία. Και έχουν πολύ δουλειά, γιατί πρέπει να ετοιμάσουν τα σχολικά δωράκια για τα παιδιά. Τα τζιτζίκια τότε ξαφνικά σωπαίνουν. Και επίσης ξαφνικά εξαφανίζονται. Σίγουρα κάτι ετοιμάζουν.

Η πρώτη μέρα της καινούριας σχολικής χρονιάς φτάνει. Τα μυρμήγκια φέρνουν πολλά δώρα στα παιδιά. Τότε ξαφνικά τα τζιτζίκια εμφανίζονται μ’ ένα πανό και -τι έκπληξη- φέρνουν και αυτά δώρα στα παιδιά.

Άραγε τι γράφει το πανό; Τι δώρα φέρνουν στα παιδιά; Και γιατί στήθηκε αυτός ο μεγάλος χορός στην αυλή του σχολείου;

 

Μια ιστορία στενά συνδεδεμένη με το μύθο του Αισώπου «Ο τζίτζικας και το μυρμήγκι». Βοηθάει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τη σημασία της εργατικότητας, της μάθησης, της γνώσης και ταυτόχρονα τονίζει στους γονείς τη σημασία του παιχνιδιού για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού παράλληλα με το σχολείο. Εξάλλου όπως λέει το βιβλίο η δουλειά και η χαρά όταν βαδίζουνε μαζί κάνουνε τη ζωή χαρά. Επίσης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ότι το σχολείο δεν είναι ούτε φυλακή ούτε αγγαρεία αφού εκεί μπορούν να ανακαλύψουν δραστηριότητες που θα τα κάνουν να αισθάνονται χαρούμενα και ευτυχισμένα. Τέλος είναι ένα βιβλίο με πλούσια εικονογράφηση δίνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο στα παιδιά να καταλάβουν τη ζωή των εντόμων αλλά και τα συναισθήματα τόσο των παιδιών όσο και των μεγάλων.

 

Η βιβλιοπρόταση αυτή έγινε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σαββάλας.

 

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart