Μπατλό ο δράκος

Εκδόσεις: Σαββάλας

Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη

Προτεινόμενη Ηλικία: 4+ Ετών

 

Μια φορά κι έναν καιρό, ο δράκος ο μικρός Μπατλό φτάνει σ΄ ένα φτωχικό χωριό. Οι κάτοικοι του τρομαγμένοι, τρέχουν σαν κυνηγημένοι. “Σταθείτε, σας παρακαλώ! Θέλω….”

“Να φύγεις, να φύγεις δεν σε θέλουμε εδώ”

Κουρασμένος ο Μπατλό πέφτει για ύπνο στην άκρη του χωριού. Κοιμάται τόσο ήσυχα που οι κάτοικοι δεν μπορούν να αποφασίσουν αν είναι καλός ή κακός. Τελικά αποφασίζουν: “Είναι κακός” και για να τον διώξουν του πετούν ότι άχρηστα πράγματα έχουν.

Ο Μπατλό ξυπνά και βλέπει γύρω του όλα αυτά τα άχρηστα πράγματα, τα θεωρεί δώρα από τους χωριανούς και χτίζει μ’ αυτά ένα παραμυθένιο σπίτι.

Ένα φτάρνισμα όμως του Μπατλό είναι αρκετό για να χωρίσει το χωριό στα δύο. Ένα μεγάλο χαντάκι ανοίγει. Κανείς δεν τον επισκέπτεται. Άλλωστε, πως να περάσουν το χαντάκι;

Ο Μπατλό τρομερά στεναχωρημένος ξεσπά σε δυνατά κλάματα. Οι κάτοικοι από τα διπλανά χωριά τρέχουν να δουν τι συμβαίνει και βρίσκονται έκπληκτοι μπροστά στο παραμυθένιο σπίτι. Είναι φανταστικό και φωνάζουν “Θέλουμε να έρθουμε να το δούμε, θέλουμε να σ΄ επισκεφτούμε” Μήπως τελικά εκείνο που φαίνεται κακό μπορεί να είναι για καλό;

Θα τα καταφέρει ο Μπατλό να γεφυρώσει το χαντάκι για να έρθουν οι χωριανοί κοντά του και να μην νιώθει πια μόνος;

 

Μια ιστορία που κινείται ανάμεσα σ΄ αυτό που “φαίνεται” και σ΄ αυτό που πραγματικά “είναι”. Οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν να κοιτάζουν πιο βαθιά γιατί πολλές φορές και οι «δράκοι» κρύβουν αγάπη μέσα τους αλλά νιώθουν και  μοναξιά και λύπη γιατί δεν έχουν με ποιόν να μοιραστούν αυτή την αγάπη. Επίσης παίρνοντας αφορμή από το ότι ο Μπατλό έφτιαξε ένα παραμυθένιο σπίτι μόνος του με τόσα άχρηστα υλικά, μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά τη δεύτερη ευκαιρία που μπορούμε να δώσουμε στα “άχρηστα” πράγματα και τους θησαυρούς που πολλές φορές κρύβουν τα σκουπίδια. Τελικά όπως λέει και το ίδιο το βιβλίο “εκείνο που φαίνεται κακό, μπορεί να είναι για καλό”! Τέλος ένα βιβλίο με υπέροχη εικογράφηση που αφήνει πολύ εύγλωττα να φαίνονται μέσα από τις εκφράσεις και τις κινήσεις των ηρώων τα συναισθήματα τους.

 

 

Η βιβλιοπρόταση έγινε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σαββάλας.

 

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart