Τεύχος 3- Συναισθηματούλης

Με αφορμή το βιβλίο “Τα μαλλιά του Όλιβερ” μιλάμε στα παιδιά για τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει η κάθε πράξη μας. Τους κάνουμε γνωστό πως οι πράξεις μας πάντα έχουν επιρροή είτε σε μας τους ίδιους είτε στον περίγυρο μας. Τους ρωτάμε αν γνωρίζουν κάποια συναισθήματα αλλά και πως νιώθουν όταν τρώνε το αγαπημένο τους παγωτό ή όταν καταλάθος χτυπούν τον φίλο/η τους. Τέλος ρωτήστε τους τι μπορεί να τους κάνει χαρούμενους και τι αντίστοιχα λυπημένους.

 

Υλικά:

Άσπρο χαρτόνι κάνσον/Κόκκινο χαρτόνι κάνσον/Καπάκια από μπουκάλια νερού/Ψαλίδι/Διπλόκαρφο/Διάφορα χρώματα μαρκαδόρους

 

Σχεδιάζουμε στο κόκκινο χαρτόνι ένα ανθρωπάκι. Ζωγραφίζουμε πάνω στα καπάκια όποια συναισθήματα θέλουμε. Έπειτα κόβουμε ένα κύκλο σε άσπρο χαρτόνι χωρίζοντας τον σε αντίστοιχα κομμάτια όσα και τα συναισθήματα που έχουμε ζωγραφίσει στα καπάκια. Με τους μαρκαδόρους χρωματίζουμε κάθε κομμάτι στον κύκλο ώστε να έχει διαφορετικό χρώμα και σχεδιάζουμε τα συναισθήματα. Τέλος σχεδιάζουμε και κόβουμε ένα βέλος το οποίο και στερεώνουμε με το διπλόκαρφο στο κέντρο του κύκλου. Αν τα παιδιά είναι μεγάλα μπορούν να βοηθήσουν και αυτά στην προετοιμασία του παιχνιδιού.

 

Αφού το παιχνίδι είναι έτοιμο ζητάμε από τα παιδιά να γυρίσουν το βέλος λέγοντας τους πως όπου σταθεί θα πρέπει να βρουν και να τοποθετήσουν στο ανθρωπάκι το αντίστοιχο καπάκι λέγοντας μας ποιο συναίσθημα είναι. Αν επιθυμείτε την ανάπτυξη σκέψης και λόγου του παιδιού μπορείτε να του κάνετε περαιτέρω ερωτήσεις. Για παράδειγμα πότε ένιωσε έτσι και τι έκανε όταν ένιωσε αυτό το συναίσθημα, χρειάστηκε να ζητήσει βοήθεια από κάποιον μεγάλο ή μήπως μίλησε σε κάποιον φίλο/η  ή αδερφό/η.

 

Καλά στριφογυρίσματα!!

 

Καλή διασκέδαση!!

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart