Τεύχος 80- Ζωγράφισε τους φόβους σου

Με αφορμή το βιβλίο «Η ανησυχία της Ρούμπι» κουβεντιάζουμε με το παιδί για πράγματα που του προκαλούν φόβο ή άγχος. Πολύ πιθανόν να φανεί διστακτικό στο να επικοινωνήσει όλα όσα έχει στα μυαλουδάκι του γι’  αυτό και εσείς να καθοδηγήστε το παιδί στο παρακάτω παιχνίδι για να το βοηθήσετε να αγαπήσει τους φόβους του.

 

Υλικά:

Μαρκαδόρους/ Χαρτιά Λευκά Α4/ Αυτοκόλλητα/ Είδη Χειροτεχνίες Επιλογής/ Προτυπωμένο σχέδιο με τερατάκια/ Ψαλίδι/ Κόλλα για Χειροτεχνίες/ Πινέλο

 

Ζητάμε πρώτα από το παιδί να ζωγραφίσει κάτι που το αρέσει. Όταν τελειώσει, συζητάμε μαζί του για τα συναισθήματα που του προκαλεί η ζωγραφιά αυτή (θετικά αφού είναι ένα αντικείμενο, μια δραστηριότητα ή ένα μέρος που του αρέσει). Συνεχίζουμε λέγοντας: «Τώρα μπορείς να σκεφτείς κάτι που σε τρομάζει, κάτι που έγινε ή που ονειρεύτηκες; Δε θέλω να ζωγραφίσεις αυτό που σε τρομάζει περισσότερο. Θέλω να ζωγραφίσεις κάτι που σε τρομάζει λίγο». Αν το παιδί είναι διστακτικό, το προτρέπουμε να διαλέξει ένα προτυπωμένο σχέδιο με κάποιο τερατάκι και να το ζωγραφίσει. Όταν το παιδί τελειώσει τη ζωγραφιά του, του ζητάμε να αλλάξει ό,τι έχει ζωγραφίσει, προσπαθώντας να το κάνει αστείο, ασήμαντο και τελικά λιγότερο φοβικό, χρησιμοποιώντας όλα τα υλικά που έχει στη διάθεσή του. Έτσι ανακαλύπτει πως ότι μπορούμε να αλλάξουμε στο χαρτί μπορούμε να το αλλάξουμε και στο μυαλό μας, ώστε να μην φοβάται  πια ή να μην αγχώνεται. Αξιολογήστε τους φόβους του παιδιού και ξεκινήστε με κάτι απλό, για να το ενθαρρύνεται και να το βοηθήσετε να αποκτήσει την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας. Βοηθήστε το να αγαπήσει κάθε μικρό ή μεγάλο φόβο του και να μπορεί να τον μοιραστεί μαζί σας.

 

Καλή επιτυχία!

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart